BØGER OG PLAKATER

Vi udgiver bøger i samarbejde med Koustrup og Co. og under eget forlag.

Vi forhandler også plakater fra Koustrup og Co. som knytter sig til vores virke.


Alle plakater findes i A2 og A4.

De produceres på svanemærket trykkeri:


A2: 42x59,4 cm / A4: 21 x 29,7 cm

• Pakket i bionedbrydelig cellofan.
• Vægt: 56 gram / 24 gram
• Sprog: dansk, svensk, norsk, engelsk, tysk og latin.

• Trykt på FSC certificeret papir.


Find dem nedenfor:

BØGER

RABARBER

Historie, dyrkning og anvendelse

Rabarber forside
Rabarber side 2
Rabarber side 3

Bliv klar sæsonen med denne lille, handy bog, der indeholder alt, du behøver at vide om den skønne forårsbebuder.


Bogen indeholder 28 rabarberopskrifterpå hhv. middagsretter, desserter, syltning, drikke og tilbehør.


RABARBER er en pocketudgave af Smagen af rabarber, der udkom første gang i 2015.


Indbundet, 93 sider.
Måler: 17x12,5 cm.


»En dedikeret bog som går i dybden.

En skøn lille kærlighedshistorie«

Mandekogebogen


»En fremragende bog, der selv i den krympede udgave har al den viden, man skal bruge. Uanset om man er vokset op i et rabarberkvarter eller ej. Hendes [Inger Vaabens, red.] fortælling om rabarber er nemlig yderst spændende.«

Lars Lund, Nordjyske Medier

MYNTE

En frisk smag

Mynte
Mynte
Mynte
Mynte

Vi fortæller her myntens histore og giver indblik i botanikken og gode råd om dyrkning og høst.


Her beskrives de mange spændende myntevariationer, der findes, og som vi kan dyrke, nyde og glæde os over. Herudover skriver de om deres brug i mad og drinks. Den duftende, dejlige grønne urt får også opskrifter og tips med på vejen i denne lille hvide håndbog.


Mynte er en frodig og aromatisk plante, hvis egenskaber har været kendt langt tilbage i tiden og har været brugt af vidt forskellige kulturerer.


Der findes stort set ikke den kultur, der ikke har anvendt mynte. Den er brugt medicinsk til at dæmpe kvalme og afhjælpe fordøjelsesbesvær, kosmetisk til opfriskning og kølende massage, i hjemmet til beskyttelse mod insekter og til at give et frisk pust i stuen.


Kogemanden Nikolaj Kirk har skrevet forord og udarbejdet en mynteopskrift specielt til bogen.


Kirsten Tind har illustreret de smukke mynte-akvareller.

LAVENDEL

Duftende, smuk og velsmagende

Lavendel
Lavendel
Lavendel
LavendeL

Lavendlen hører til blandt favoritterne i haven.


Vi, der holder af den, og det gør de fleste, forbinder den med ro, harmoni og renhed. Duften fortryller. Har man én gang set en lavendelmark i blomst, glemmer man det aldrig. Blomsternes intensive blå farve, den stærke duft og lyden af de mange summende humlebier over marken påvirker alle vores sanser. Og så er der få planter, som kan bruges til så meget som lavendlen.


Den har i århundreder været anvendt flittigt både i hudpleje, som lægeplante og som en dejlig krydret tilsætning til maden.


Urtegartner og aromaterapeut Eva Olsson fra Skaane, skriver om historien, dyrkning, indholdsstoffer og anvendelse og krydderurteregartner.


Inger Vaaben har oversat og bearbejdet til dansk.

KVÆDE

Historisk frugt - nye opskrifter

Kvaede
Kvaede

 Nyplukkede er frugterne smukke, men på vores breddegrader hårde som sten. Men de gemmer på en hemmelighed.


Først når kvæderne tilberedes, kommer den enestående smag frem.

Kvæde har en kraftig, sød-krydret frugtsmag, der er helt sin egen og svær at beskrive med ord. Kvæder skal duftes og smages. De er syrlige og har et højt indhold af C-vitamin. Kvæder er meget velegnede til gelé, marmelader osv. på grund af det naturlige, høje pektin-indhold. Kvæder kan anvendes både i det salte og det søde køkken.


De sundhedsgivende indholdsstoffer er en væsentlig årsag til, at kvæde var så populær tidligere, inden den moderne medicin kom på banen.


Denne bog rummer historien om den spændende kvædefrugt samt en lang række opskrifter.


Af Jytte Nielsen og Inger Vaaben

Indbundet, 96 sider.
Måler: 17x12,5 cm.

ØRESUNDS-REGIONENS MADKULTUR

- I historisk perspektiv

Øresund madkultur, traditionelle opskrifter, skandinavisk madkultur
Øresund madkultur, traditionelle opskrifter, skandinavisk madkultur
Øresund madkultur, traditionelle opskrifter, skandinavisk madkultur

Øresundsregionen er velsignet med landbrugsiord
af høj kvalitet.


Hvis man i Danmark fordoblede det areal, hvor der
bliver dyrket grontsager, bælgfrugter og korn direkte
til menneskefode fra 10 til 20 % i stedet for at bruge
arealet til produktion af dyrefoder kunne man ifolge
Klimarädet producere mad til 3 millioner flere
mennesker end man gor i dag.


I en tid med klimamæssige udfordringer, kan vi
mäske genbruge noget af den viden, vi har fra for
industrialiseringen. En kommende udfordring kan vare,
at Øresundsregionen selv skal kunne producere en
voksende andel af befolkningens daglige fedevarer, og
her er tidligere generationers viden om de naturgivne
muligheder af stor betydning.


Kan vi fà ideer til nye produkter, til storre brug af
kendte produkter og måske til at genoptage glemte skikke?


Denne bog kan måske bidrage til at finde løsninger.


Redaktion; Grethe Hovertoft og Inger Vaaben

Udgivelsen er støttet af VELUX FONDEN


© Bi Skaarup, Else-Marie Boyhus og Nielsen & Nielsen

ÖRESUNDS-REGIONENS MATKULTUR

- I historiskt perspektiv

Øresund matkultur, traditionelle opskrifter, skandinavisk matkultur
Øresund matkultur, traditionelle opskrifter, skandinavisk matkultur
Øresund matkultur, traditionelle opskrifter, skandinavisk matkultur

Öresundsregionen är välsignad med lantbruksjord av
hög kvalitet.


Om man i Danmark fördubblade det areal som används
till framställning av grönsaker, bönor och spannmal till mat
frän 10 % till 20 %o i stället för att producera djurfoder,
skulle man enligt danska Klimaträdet kuna producera mat
till ytterligare 3 millioner människor fler än i dag.


I en tid med stora klimatförändringar kan vi kanske
vända tillbaka till kunskaper om odling som vi hade
före industrialiseringen


Det kan bli ett problem, ifall Öresundsregionen i
framtiden själv skal producera maten till en växande del av
befolkningen. Här kunde tidigare genrationers kunskaper
om naturgivna möjligheter vara av stor betydning.


Kan vi fà ideer till nya produkter, till att öka användandet

av kända produkter och kanske vända tillbaka till tidigare
tiders sätt att odla?


Denna boken kan kanske bidraga till att hitta lösningar.


Redaktör; Grethe Hovertoft och Inger Vaaben

Översättning: Karin Ahnfelt-Rønne

Utgivning fick stöd från VELUX FONDEN


© Bi Skaarup, Else-Marie Boyhus och Nielsen & Nielsen

PÅ VANDRING BLANDT URTER

På vandring blandt urter, bog om urter, Inger Vaaben
På vandring blandt urter, bog om urter, Inger Vaaben
På vandring blandt urter, bog om urter, Inger Vaaben

Urtegartner og urteterapeut Eva Olsson fra Skåne giver i dette hæfte sine bedste tips og råds om 35 forskellige urter og deres anvendelse.


Krydderurtegartner Inger Vaaben har oversat og bearbejdet til dansk.


Oversat fra svensk:

På vandring blandt örter (2014)

af Eva Olsson

www.herbasensia.se

KVANEN

Kvanen
Kvanen

Pjece udgivet i samarbejde med Vanløses Lokalråd.


Vanløses byvåben prydes med en stiliseret kvanskærm.

Mange ved måske ikke, hvad kvanen er for en plante og hvordan den ser ud i virkeligheden.


Det vil jeg med denne lille pjece søge at råde bod på. Kvanen er nemlig en ualmindelig dejlig og spændende plante, som der burde vokse mange af i Vanløses parker og haver.


Forfatter: Inger Vaaben

Forlag: Nielsen og Nielsen, Krydderurter.

Grafisk tilrettelæggelse: Steen Frimodt.

Fotos: Inger Vaaben og Marianne Bjerre.

Udgivet med støtte fra Vanløses Lokalråd

PLAKATER

KRYDDERURTER

Det er nemt at dyrke krydderurter og så er de gode smagsgivere i mad og kan løfte simple retter til nye højder. Spises krydderurterne i de rette doser er mange af urterne gode for vores immunforsvar.


Krydderurter er dekorative og deres blomster kan spises. Udover at dufte skønt er urterne også gode bi- og insektplanter, der særligt under blomstringen om sommeren tiltrækker mange insekter.


Med denne smukke plakat får du mulighed for at lære navnene på 25 nordiske krydderurter, som er lette at dyrke i et tempereret klima.


Illustreret af Kirsten Tind.

SPISELIGE BLOMSTER

Kender du til de mest almindelig blomster, som kan spises? På denne plakat er der udvalgt 25 blomster, som alle kan spises.


Blomsterne kan bruges i salter, i kager og tærter eller som fint spiselig pynt. De forskellige blomstersorter smager vidt forskelligt og kan være gode smagsforstærkere. Prøv eventuelt den krydrede hornviol eller den søde syren. Mulighederne er mange og du vil måske finde din favoritblomst.


Illustrationerne er nøje tegnet af botanisk kunstner Kirsten Tind.

SPISELIGE VILDE PLANTER

Mange af naturens planter kan spises. Det er spændende og inspirerende at finde, indsamle og anvende planter i forskellige madretter.


En tur i forårsskoven kan kombineres med indsamling af ramsløg, brændenælde, døvnælde, martsviol, skovmærke, skovsyre og sødskærm.


Og på en forårstur til stranden kan man plukke strandarve, strandkål, strandvejbred og strandsennep. Alle planter er velegnede til brug i køkkenet.


Der er virkelig mange muligheder, men det er vigtigt at kende, hvilke planter man kan spise fra naturen.


Her får du ikke kun en smuk Kirsten Tind plakat men også en oversigt over hvilke af de spiselige vilde planter, du kan finde i naturen. Brug dem i salaten, i gryderetten eller måske som dekorationen på desserten.

LÆGEPLANTER

Nogle planter fra naturen er i tusinde år blevet brugt til at linde og helbrede sygdomme. Med den rigtige naturmedicin kan f.eks. maveonde og betændelser kureres. Mange planter indeholder vitaminer og naturlige indholdsstoffer, der har gavnlige egenskaber på forskellige sygdomme.


Definitionen på en lægeurt er en plante, der kan lindre, forebygge eller kurere en given skavank. Hvis planten kan afværge hovedpine, forkølelse, små snitsår med videre, må planten altså betegnes som en lægeplante.


På denne plakat med lægeplanter har botanisk tegner Kirsten Tind illustreret nogle af de planter, der kan dyrkes i vores temperede klima.

KRYDDERSNAPS

Naturen har mange planter, bær og blomster, som er velegnede til kryddersnapse.

Der er forskellige muligheder i rødder, blade, stængler, knopper, rakler, blomster, frø og frugter.


Hvordan hjemmelavet kryddersnaps laves, skriver Peter Friis Møller om i den lille hvide håndbog, som også indeholder opskrifter: "KRYDDERSNAPS - velsmag på flasker.


På denne plakat har Susanne Weitemeyer illustreret 27 forskellige ingredienser til en god hjemmelavet kryddersnaps.